Hoewel NetWerk Emmen bij Start Foundation geen WerkInnovatie Prijs in de wacht sleepte, gooide het projectplan wel hoge ogen. Daarom is op het laatste moment door Start Foundation besloten toch financiële steun te geven aan het project. “De gemeente Emmen is zodanig enthousiast geworden, dat werd meegedacht om NetWerk Emmen op poten te zetten”, zegt Liesbeth Omvlee, die het project namens Menso leidt en coördineert. Eind 2021 werden de laatste puntjes op de i gezet tussen Menso, de EMCO-groep en de gemeente Emmen, zodat het project in het voorjaar van 2022 van start kon gaan.
“De basis van het plan is om minimaal vijftien mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt te helpen aan een duurzame baan”, gaat Omvlee verder. “Zij ruimen zwerfafval op, het wordt verzameld, gescheiden en op termijn hergebruikt. Daarmee wordt nog een maatschappelijk probleem verholpen, want zwerfafval is een grote ergernis. Dat blijkt wel uit de vele honderden telefoontjes die er jaarlijks over binnenkomen bij de gemeente.”
Bedrijven dragen steentje bij
Doordat het mes aan twee kanten snijdt, mensen in een uitkeringspositie worden aan het werk geholpen en houden tegelijkertijd de omgeving schoon, heeft NetWerk Emmen een duidelijke maatschappelijke meerwaarde. En er is nog een derde pluspunt, stipt Omvlee aan. “Bedrijven in de omgeving kunnen op verschillende manieren participeren, partner worden van het project en opdrachten uitzetten, waarbij de EMCO-groep en Menso garant kunnen staan voor de medewerkers. Deze bedrijven hebben immers ook belang bij een schone leef- en werkomgeving en dragen daarnaast ook maatschappelijk hun steentje bij.”
Dat bedrijven ook zelf die meerwaarde zien, bleek wel uit het feit dat nog voor de start van het project een intentieverklaring werd getekend door de bedrijven SUEZ, Domesta, PreZero, McDonald’s, Rabobank, Lefier, Ondernemend Emmen, Menso, de EMCO-groep en de gemeente Emmen om deel uit te maken van NetWerk Emmen.
Verantwoordelijkheid
Binnen NetWerk Emmen wordt door Menso en de EMCO-groep samen toegezien op de voortgang van het project. Vanuit Menso wordt gezorgd dat de begeleiding goed is bij de mensen die op pad gaan om zwerfafval op te ruimen en dat het project NetWerk Emmen onder de aandacht komt, terwijl binnen de EMCO-groep wordt gezorgd dat alle hulpmiddelen en werkinhoudelijke begeleiding aanwezig zijn om op pad te gaan.
“Zo ga ik bij bedrijven en instanties langs om te zorgen dat ze zich bij het project aansluiten. Maar ze kunnen zich ook zelf aanmelden als ze bijvoorbeeld vinden dat er te veel zwerfafval in de buurt ligt”, vertelt Omvlee. Tot haar tevredenheid constateerde ze dat het project goed van start is gegaan met vijf deelnemers, een aantal dat uiteindelijk meer dan verdubbeld moet worden. “Maar het is pas echt geslaagd als we over twee jaar kunnen zeggen: bedrijven doen mee, mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben hun draai gevonden, plezier in hun werk én een baan voor langere tijd.”
Omvlee denkt dat NetWerk Emmen al met al een goede kans van slagen heeft. “Uiteindelijk moeten we er met z’n allen voor zorgen dat Emmen voor iedereen leefbaar wordt en dat zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen in onze maatschappij. Deze verantwoordelijkheid ligt bij ons allemaal.”
Meer weten?
Wil je meer weten over NetWerk Emmen, bijdragen aan een schonere buurt of op een andere manier NetWerk Emmen ondersteunen? Neem contact op met Liesbeth Omvlee via 0800 – 1801 of info@menso-emmen.nl!
