Ik wil een uitkering aanvragen

Ben je tussen de 18 en 27 jaar oud en heb je geen inkomen? Vraag dan een uitkering aan. Wij helpen je natuurlijk ook graag bij het zoeken naar werk of een passende opleiding. 

Bijstandsuitkering voor jongeren

Ben je jonger dan 27 jaar en wil je een bijstandsuitkering aanvragen? Schrijf je dan in als werkzoekende op de website van werk.nl. Hier kun je je ook aanmelden voor een bijstandsuitkering.

Activiteiten zoekperiode

De naam zegt het al: je gaat eerst actief op zoek naar een opleiding of naar werk. Je houdt een overzicht bij van de activiteiten die je onderneemt.

Scholing gaat voor uitkering

Heb je nog geen diploma’s? Of kom je met jouw diploma niet aan het werk? Dan moet je onderzoeken of je nog verder kunt leren. Informeer bij scholen in de omgeving naar de mogelijkheden. Ga ook bij DUO na of je nog recht op studiefinanciering hebt.

Heb je (nog) geen havo-, vwo- of mbo-2-diploma? Dan word je uitgenodigd voor een gesprek door een trajectbegeleider van het RMC. Dit is de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaters. Kijk voor meer informatie over RMC op de pagina ‘Ik zoek een opleiding’.

Op zoek naar werk

Kun je niet terug naar school? Dan moet je op zoek naar een baan. Kortom, actie! Zet je cv (curriculum vitae) op werk.nl. Zoek op internet naar vacatures, ga langs bij bedrijven, spreek je eigen netwerk aan, stuur open sollicitaties en schrijf je in bij uitzendbureaus. Ook tijdelijk of parttime werk en werk dat niet meteen bij je opleiding hoort, is passend.

Aanvragen uitkering

Lukt het je niet om in de zoekperiode van 4 weken een baan of opleiding te vinden? Dan maak je jouw aanvraag voor een uitkering compleet. Log weer in op www.werk.nl en vul de nog ontbrekende gegevens in. Nu kun je je aanvraag volledig indienen.

Vervolgens krijg je een uitnodiging voor een intake met een werkcoach van Menso. Tijdens dit gesprek kijken we of je in de zoektijd voldoende hebt gedaan om een opleiding of werk te vinden. Daarnaast stel je samen met je werkcoach een plan van aanpak op. Dat is een plan om zo snel mogelijk weer aan het werk of naar school te gaan.

Om dit doel te bereiken zetten we bij Menso verschillende trainingen en trajecten in. Kijk hier voor alle mogelijkheden.

Arbeidsbeperking

Heb je een arbeidsbeperking? Vraag dan een beoordeling arbeidsvermogen aan. Meer informatie over werken met een arbeidsbeperking vind je hier.

Wil je meer weten of hulp bij werk zoeken? Neem dan contact met ons op!