VOOR JOU?
Ben jij tussen de 16 en 27 jaar oud? En heb jij geen havo-, vwo- of mbo-diploma niveau 2 of hoger? Dan heb je nog geen startkwalificatie. Dit maakt het soms lastig om aan werk te komen of vast te houden.
Ben jij tussen de 16 en 27 jaar oud? En heb jij geen havo-, vwo- of mbo-diploma niveau 2 of hoger? Dan heb je nog geen startkwalificatie. Dit maakt het soms lastig om aan werk te komen of vast te houden.
We vinden het belangrijk dat jij je optimaal ontwikkelt en meer kans hebt op een baan. Bij Menso werken doorstroomcoaches die de taak hebben om jou te ondersteunen in de regio bij het halen van een startkwalificatie of het vinden van een passende opleiding. Onze doorstroomcoaches hebben veel connecties met onderwijsinstellingen en werkgevers in de omgeving. Jouw coach ondersteunt je en kijkt samen met jou welk traject naar een diploma of startkwalificatie het best bij jou past.
Dit hangt af van jouw leeftijd. Er zijn twee situaties.
Vanaf je 16e tot je 18e geldt de kwalificatieplicht. De kwalificatieplicht start na de leerplicht (na 16 jaar). Het betekent dat zolang je geen startkwalificatie (havo, vwo, mbo-niveau 2 diploma) hebt, je verplicht bent onderwijs te volgen. Deze kwalificatieplicht duurt totdat je een startkwalificatie hebt gehaald of tot de dag dat je 18 jaar wordt. Scholen en de overheid houden bij wanneer leerlingen zonder kwalificatie stoppen met school. Een melding hiervan gaat voor de regio Emmen naar Menso. Onze leerplichtambtenaren nemen dan contact met je op.
Vanaf je 18e ben je niet meer verplicht om een startkwalificatie te halen of naar school te gaan. Toch vergroot een diploma jouw kansen op een baan. Het is dus verstandig om een startkwalificatie of diploma te halen. Scholen en de overheid houden bij wie in onze samenleving niet naar school gaan en nog geen startkwalificatie hebben gehaald. Ben je jonger dan 23 jaar, heb jij geen startkwalificatie en volg je geen opleiding, dan wordt hiervan een melding gedaan bij Menso. De overheid wil je namelijk stimuleren om een startkwalificatie te halen. Menso neemt dan contact met je op om te kijken of je een opleiding of werk- en leertraject kunt volgen die jouw kansen op een baan vergroten.
De doorstroomcoaches ondersteunen en coachen je bij het halen van een startkwalificatie of het halen van een ander diploma, of bij het vinden van een passende werkplek. Wij geven je inzicht in je talenten en helpen je bij het maken van een keuze die leidt naar een passende opleiding, kwalificatie of werktraject. Het traject start altijd met een kennismakingsgesprek. Je krijgt een vaste doorstroomcoach die jou ondersteunt. We willen graag weten wat je wensen zijn, waar je tegenaan loopt en wat je zelf denkt dat goed bij je past. Wil je een opleiding volgen? Of een werk- en leertraject? Dan zoeken wij uit wat de mogelijkheden zijn. Menso heeft veel connecties met werkgevers en onderwijsinstellingen. We kunnen dus vaak al snel wat lijntjes voor je uitzetten. Maar, we verwachten ook van jou dat je zelf initiatief toont en stappen zet. Uiteraard ondersteunen en helpen we je hierbij. We bieden ook trainingen aan die jou helpen bij je zoektocht naar een leer- en werktraject of baan.
Het doel van het Doorstroompunt is om jongeren van 18 tot 23 jaar te ondersteunen, zodat zij een passende opleiding en/of plek op de arbeidsmarkt vinden. Alle gemeenten in Nederland doen mee in één van de 39 Doorstroom-regio’s. Voor de regio Emmen verzorgt Menso deze taak. Bij ons werken Doorstroomcoaches die in de regio meldingen en registraties van jongeren die vroegtijdig schoolverlaten beheren, hen benaderen en begeleiden terug naar school of een passende werkplek. Dat doen we samen met het onderwijs, zorginstanties, werkgevers, UWV en hulpinstanties in de regio om jou zo goed mogelijk te helpen.
Neem dan contact op met de doorstroomcoach voor jouw regio. Je vind alle contactgegevens op onze contactpagina.