Contrast modus
Zoeken

Wil of moet je stoppen met je onderneming? Om financiële redenen, door ziekte of omdat je ander werk gaat doen?

Als ondernemer kun je dan financiële steun aanvragen zodat je zonder schulden je onderneming kunt beëindigen. Ook geeft dit je de tijd om voorraden te verkopen, lopende opdrachten af te ronden of een overnamepartij te vinden. Ook als je ouder bent dan 55 jaar zijn er aanvullende regelingen om je financieel te ondersteunen tot je pensioenleeftijd.

 

Stoppen met ondernemen, hoe werkt het?

Deze financiële steun ontvang je vanuit het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Voor de gemeente Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn voert Menso de Bbz-taken uit. Heb je financiële steun nodig en wil je deze aanvragen, dan kun je bij ons terecht. Het kan zijn dat je boekhouder of de gemeente je naar ons verwijst, maar je kunt ook zelf contact met ons opnemen.

Kennismaken

Tijdens een kennismakingsgesprek met een werkgeversadviseur van Menso bespreken we jouw situatie. We bekijken of het stopzetten van jouw onderneming de enige optie is of dat er wellicht andere mogelijkheden zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan financiële ondersteuning zodat je een doorstart kunt maken. Is stoppen de enige optie, dan kijken we of je hiervoor financiële steun kunt ontvangen en wat nodig is voor de aanvraag.

Je kunt financiële steun ontvangen als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • Je bent tussen de 18 en pensioenrichtleeftijd;
 • Je woont in Nederland, het bedrijf is hier ook gevestigd;
 • Je bent minimaal 1225 uur per jaar in het bedrijf werkzaam (urencriterium);
 • Je hebt rechtmatig als zelfstandig ondernemer gewerkt;
 • Je bedrijf moet binnen 12 maanden worden beëindigd.

Kom je in aanmerking? Dan neemt een medewerker van Menso de aanvraag in behandeling en bepaalt binnen welke periode het bedrijf beëindigd kan worden. Wij beoordelen of jij in jouw situatie financiële steun kunt ontvangen. Via Menso krijg je een brief waarin staat of je deze steun krijgt toegewezen of niet.

Wordt de financiële steun toegewezen, dan ontvang je deze tot het moment dat je stopt met jouw bedrijf. Het is een aanvulling van je inkomen tot de bijstandsnorm. Als ondernemer moet je zelf de stappen zetten om het bedrijf te beëindigen. Denk hierbij aan het uitschrijven bij de Kamer van Koophandel, het verkopen van je voorraden en eventuele machines. Een medewerker zelfstandigen van Menso spreekt in deze periode maandelijks met je af om de stopzetting te begeleiden, je te adviseren en de voortgang met je te bespreken.

Je onderneming stopzetten als je 55 jaar of ouder bent

Ben je 55 jaar of ouder en moet je je bedrijf beëindigen, dan kun je een beroep doen op de Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikt gewezen zelfstandigen (IOAZ). IOAZ is een aanvullende uitkering op je inkomen tot maximaal de bijstandsnorm. De uitkering gaat in wanneer je het bedrijf stopt tot het moment dat je pensioengerechtigd bent.

Om voor een IOAZ-uitkering in aanmerking te komen, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Je bent 55 jaar of ouder en gaat stoppen met jouw bedrijf;
 • Je hebt de afgelopen 10 jaar onafgebroken gewerkt, waarvan minimaal de laatste 3 jaar als zelfstandige;
 • Het gemiddelde jaarinkomen van de laatste 3 jaar ligt onder de inkomensgrens van €25.380,- en zal naar verwachting onder de €26.586,- blijven (bedragen 1 juli 2019);
 • Je verblijft rechtmatig in Nederland;
 • Je draagt financieel risico in het bedrijf;
 • Je werkt meer dan 1225 uur per jaar in het bedrijf;
 • Het bedrijf moet worden beëindigd binnen 1,5 jaar na de toekenning van de IOAZ-uitkering.

Een IOAZ-uitkering kun je aanvragen via Menso. Wij beoordelen of je voldoet aan de criteria en brengen advies uit aan de gemeente. Via Menso krijg je een brief waarin staat of je de financiële steun krijgt toegewezen of niet.

Benieuwd naar de mogelijkheden van financiële steun voor het stopzetten van jouw onderneming?

Onze medewerkers staan voor je klaar! Neem contact met ons op via het centrale nummer 0800-1801.