Ik heb een arbeidsbeperking

Er zijn twee mogelijkheden om betaald werk te krijgen als je een arbeidsbeperking hebt. Dit kan via een afspraakbaan of beschut werk.

Afspraakbanen

Voor als je een extra steuntje in je rug kunt gebruiken bij het vinden of houden van passend werk.

Wanneer kom je hiervoor in aanmerking?
Als je door ziekte of een handicap niet het wettelijk minimumloon kunt verdienen. Hiervoor heb je een indicatie banenafspraak nodig.

Aanvragen Indicatie banenafspraak
Ben je al bekend bij de gemeente? Dan kun je zo’n aanvraag met je werkcoach bespreken. Je werkcoach kan je hiermee helpen.

Heb je (nog) geen contactpersoon of wil je het liever zelf doen? Dan kun je een Indicatie beoordeling arbeidsvermogen aanvragen bij het UWV. Op de website van het UWV kun je lezen wat de mogelijkheden zijn en hoe je dit kunt aanvragen.

Nadat het formulier is opgestuurd naar het UWV krijg je een gesprek met een arbeidsdeskundige en/of een verzekeringsarts. Zij beoordelen of je het wettelijk minimumloon kunt verdienen. Kun je dat niet? Dan kom je in aanmerking voor een Indicatie banenafspraak. Je wordt nu ingeschreven in het doelgroepenregister. Heb je een Indicatie banenafspraak? Zoek dan contact met Menso. Wij kunnen je helpen bij het vinden van een passende baan.

Vinden van een baan
Bij Menso werken werkcoaches en jobcoaches die jou kunnen helpen bij het zoeken naar een goede en passende werkplek. Als er een goede plek is gevonden, start je meestal met een proefplaatsing. In deze periode kun je wennen aan het werk en uitzoeken of het bij jou past. Wanneer dit goed verloopt, krijg je een arbeidscontract. Een jobcoach geeft je ondersteuning als je aan het werk bent.

 

Vergroot ook je kans op het vinden van werk en ga actief aan de slag!

Beschut werk

Heb je meer begeleiding of een aanpassing van je werkplek nodig om te kunnen werken? En kan dit niet van een reguliere werkgever worden verwacht? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor beschut werk.

Beschut werk is speciaal voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking. Beschut werk betekent dat je in een ‘beschutte (beschermde)’ omgeving, onder aangepaste omstandigheden kunt werken.

Wil je graag werken en denk je dat je een beschutte werkplek nodig hebt? Dan kun je zelf bij het UWV om een beoordeling vragen. Dit kan via deze link. Heb je hulp nodig bij het aanvragen van een beoordeling voor beschut werk? Neem dan contact met ons op.

Na het aanvragen beoordeelt het UWV of je tot de doelgroep voor beschut werk behoort. Als het UWV dit vindt, ontvangt de gemeente een positief advies. De gemeente moet je dan een beschutte werkplek aanbieden. Het aantal plekken hiervoor is beperkt. Als er geen plek meer beschikbaar is kijken we samen naar een andere, passende voorziening. Menso regelt namens de gemeente Emmen de uitvoering van beschut werken.