Er zijn een aantal voorlopers geweest van AT7 Werkt, maar nooit werd het zo grootschalig aangepakt als nu. “In dit project laten we 121 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in- en uitstromen”, vertelt Sandra, die AT7 Werkt met nog twee Menso-collega’s onder haar hoede heeft. Vanuit de EMCO-groep is er ondersteuning van personeelsconsulent Harrie Lutjeboer. De kandidaten die bij de EMCO-groep zijn aangedragen door de werk- en scholingscoaches van Menso. “Na de aanmelding plannen we een intakegesprek. Daarin kijken we op welke afdeling de kandidaat aan de slag kan”, legt Sandra uit.
Van hoge drempel tot warm bad
Bij de EMCO-groep kunnen kandidaten na het intakegesprek bij diverse diensten worden ingezet. Het werkleerbedrijf beschikt onder meer over een bedrijfsrestaurant, postbezorgingsafdeling, groenvoorziening, haspelafdeling, metaalafdeling, in- en ompakafdelingen, productieafdeling en daarnaast wordt het pand eigenhandig schoongemaakt. “Soms is de drempel om bij ons aan de slag te gaan groot, maar uiteindelijk ervaren mensen de EMCO-groep als een warm bad dat ze soms helemaal niet meer willen verlaten”, lacht Harrie. Toch zorgt die situatie ook nog weleens voor een dubbele situatie. “Want hoezeer ze het bij de EMCO-groep ook naar hun zin hebben, we maken kandidaten altijd duidelijk dit niet hun eindstation is. Kandidaten krijgen voor maximaal twaalf maanden een contract. Gedurende die contractperiode is het de bedoeling dat zij doorstromen naar een andere werkgever. Lukt dit niet? Dan zoeken we naar een andere, passende oplossing.”
De selectiecriteria voor kandidaten is dat ze in ieder geval redelijk arbeidsfit zijn en nog wat ondersteuning moeten hebben, legt Sandra uit. “Dat de economie in ons land goed draait merk je duidelijk, want iedereen die kan werken en volledig arbeidsfit is, is vaak al aan het werk. Dat maakt de uitdaging voor ons groter om iemand helemaal arbeidsfit te maken.” In AT7 Werkt worden de capaciteiten van de kandidaat goed in kaart gebracht. Aan de hand van de uitkomsten wordt een passende richting bepaald voor het vervolgtraject. “Maar het belangrijkste is om iemand klaar te stomen voor de reguliere arbeidsmarkt. Je probeert arbeidsritme en bepaalde vaardigheden bij te brengen. Sommige mensen hebben al tien jaar niet gewerkt en moeten zich ineens vroeg in de ochtend bij een werkgever melden. Dat is even wennen.”
Begeleiding naast het werk
Maar AT7 Werkt helpt en dat is wat telt, constateren Sandra en Harrie tevreden. “We doen het voor de mensen. Zonder een traject als AT7 Werkt zie je vaak uitval of een terugkeer naar de bijstand. Dat is bij ons veel minder, omdat we de kandidaten ook na uitstroom naar een reguliere baan nog begeleiden.” Een belangrijk onderdeel van AT7 Werkt is dan ook om het vizier niet alleen te richten op de werkzaamheden die een kandidaat binnen een bedrijf moet, maar ook het wegnemen van factoren die het vinden van werk belemmeren. Zo worden kandidaten met een taalbarrière ondersteund door een tolk en krijgen kandidaten met fitheidsproblemen hulp om fitter te worden.
Wil je meer weten over AT7 Werkt? Neem dan contact op met Sandra via info@menso-emmen.nl of bel op 0800 – 1801.