Contrast modus
Zoeken
13 januari 2020

Het verhaal van Mohamed Naeem Tarsha Kurdi

Dit is het verhaal van Mohamed Naeem Tarsha Kurdi. Mohamed is 3,5 jaar geleden gevlucht vanuit Syrië. De oorlog maakte het onmogelijk om verder te werken aan zijn toekomst. Mohamed studeerde tot werktuigbouwkundig ingenieur aan de Universiteit, ­maar kwam in Syrië niet verder dan zijn propedeuse.

 

Mohamed Naeem Tarsha Kurdi

Nieuw begin

Mohamed zag Nederland als een nieuw begin. Waarin hij vanzelfsprekend zoekend was naar een fijne woonplek, maar ook naar zijn mogelijkheden binnen Nederland. In Emmen voelde dit het prettigst. Vanuit de gemeente Emmen ontving Mohamed een bijstandsuitkering.

Eenmaal op zijn plek in Emmen is Mohamed gaan onderzoeken wat hij wil, qua studie en werk. Hij kwam in contact met werk- en scholingscoach Jolinde Nijenkamp. Zij heeft hem verder geholpen. O.a. de inburgeringscursus op het Drenthe College heeft hem aan het denken gezet, waarbij hij na het behalen van niveau A1 verder is gegaan t/m niveau B1. Met dit diploma op zak én zijn propedeuse vanuit Syrië was Mohamed toelaatbaar voor het Hbo-schakeljaar (B2 niveau) op de hogeschool Windesheim in Zwolle.

Ontwikkelen

Samen met zijn werk- en scholingscoach is Mohamed op ontdekking gegaan naar wat hij wil. Mohamed is constant bezig zichzelf te ontwikkelen. Hij is zeer actief met het maken van contacten met mensen die de Nederlandse taal spreken, zowel via online kanalen zoals Facebook, maar ook via gespreksgroepen binnen de gemeente. Deze contacten verbreden zijn kennis over een toekomst in Nederland. Vanuit zijn nieuwe netwerk heeft Mohamed een parttimebaan gevonden, wat hij doet naast zijn Hbo-schakeljaar. Het verdienen van zijn eigen geld, naast zijn studie, motiveert Mohamed enorm om nog verder door te leren. Mohamed beseft dat hij met een uitkering geen toekomst heeft in Nederland. Hij wil dolgraag verdergaan met wat hij in Syrië heeft moeten achterlaten. Binnenkort start Mohamed aan de Hbo-opleiding ICT aan het Stenden in Emmen. Tot de start van zijn opleiding heeft Mohamed samen met zijn werk- en scholingscoach bij Menso een fulltimebaan gevonden. Werken geeft hem zoveel vrijheid, leert hem de Nederlandse taal nog verder te ontwikkelen en ondertussen vergroot het zijn netwerk enorm. Allemaal zaken die bijdragen aan een betere toekomst voor Mohamed.

Vooruitkijken naar de toekomst

Mohamed vindt dat iedereen die Nederland binnenkomt, door wat voor reden dan ook, vooruit moet kijken naar zijn eigen toekomst. ”Studeren en/of werken maakt je toekomst zoveel mooier, ook al beheers je de Nederlandse taal nog niet volledig. Het draagt zoveel bij aan de verbetering van je status en je inkomen. Via Menso zijn mijn kansen vergroot en zij hebben mij enorm geholpen om de juiste richting op te gaan, daar ben ik ze heel dankbaar voor”, vertelt een tevreden Mohamed.

“Mohamed is een prachtig voorbeeld voor jongeren uit het buitenland vanuit onze missie. Menso wil mensen in staat stellen zich optimaal te ontwikkelen naar een passende (werk) plek in de samenleving. Dit is waar wij ons elke dag voor inzetten. Bijdragen aan een onafhankelijk en zelfstandig bestaan van mensen. Ons ultieme doel is dat iedereen werkt!”, aldus Jolinde Nijenkamp, werk- en scholingscoach van Mohamed bij Menso.