Het project AMIF draait om het overbruggen van taal- en cultuurverschillen, en werknemers en werkgevers dichter tot elkaar te brengen. Tijdens de sessie gingen we met in op welke kansen werken met statushouders biedt en met welke zaken je op voorhand rekening kan houden om het werk en integreren in je bedrijf zo soepel mogelijk te laten verlopen. Vanuit het project bieden we zowel werkgever als werknemer jobcoaching, taalondersteuning en indien gewenst cultuurworkshops.
Het verhaal van Babs Kuhl en Emy Vos van Tuinbeurs is inspirerend. Met de juiste aandacht, een duidelijke introductie bij collega’s en enig geduld, is het een fijne werkgever waarin mensen van diverse achtergronden langdurig werkzaam zijn. Met hun positieve aanpak, die door de jaren heen steeds gestroomlijnder is geworden, bieden ze statushouders een mooie werkomgeving waarin ze opgeleid en gewaardeerd worden. Vaak leidt dit tot langdurige dienstverbanden.
Zo deelde ook Tahame, een jongen uit Eritrea die inmiddels 5 jaar aan het werk is bij Tuinbeurs zijn ervaring. In een leuk vraaggesprek kon hij precies aangeven hoe hij het werk eigen heeft gemaakt. Door met een collega mee te lopen, het werk te zien en stapje voor stapje steeds meer werkzaamheden op te pakken is hij binnen het bedrijf nu doorgegroeid naar een mooie assemblage-functie. En dan mag hij hier ook nog ’s helpen met het inwerken van nieuwe collega’s. Voor de aanwezige werkgevers was het mooi om kennis te delen en geïnspireerd te worden. Werken met statushouders biedt kansen!
Direct is dan ook de afspraak gemaakt deze inspiratiesessies een vervolg te geven. Wil je bij een volgende sessie aanwezig zijn of hier een bijdrage aan leveren, of wil je meer informatie over het project AMIF of het werken met statushouders in het algemeen? Neem dan contact op met de Piotr Wolynski, Ria Rave-Hans of Geert Veenstra van Menso of bekijk onze webpagina over het project.
Dit project is tot stand gekomen met steun van het Europese Asiel, Migratie en Integratiefonds.