In de gemeente Emmen zitten circa 2800 mensen in de bijstand. Een aantal van hen hebben een zodanige afstand tot de arbeidsmarkt, dat het niet reëel is om te verwachten dat zij ooit nog op een reguliere manier aan het werk zullen gaan. “Met die mensen gebeurt vaak te weinig”, erkent het tweetal. Daarom pakten Menso en de EMCO-groep de handschoen op om deze doelgroep iets te bieden. Het betekende de geboorte van Menssupport. “Vanuit Menso hebben we gezegd: wij willen deze groep mensen wat bieden. Een gedachte die voortkwam uit de wens om op gemeentelijk en landelijk niveau zoveel mogelijk mensen weer in beweging te krijgen en mee te laten doen in de maatschappij.”
Maar hoe haal je deze doelgroep over om aan de slag te gaan? Op die vraag was niet direct een pasklaar antwoord. “Een brief sturen werkt niet, daar waren we snel over uit. Daarom hebben we gekozen om iedereen persoonlijk te benaderen”, zegt Brigitte. En zo knoopten werk- en scholingscoaches van Menso telefonisch het gesprek aan, maar gingen ze ook zelf langs de deuren. Dat zorgde voor bijzondere gesprekken, want sommigen hadden al jaren geen contact meer met de gemeente of sociale zaken, vertelt ze. “Natuurlijk was er in het begin wat argwaan. Maar als je dan wat koppen koffie drinkt en vertelt dat je alleen maar wilt helpen om ze actiever te laten zijn, waren mensen toch bereid om hun verhaal te vertellen. En dan merk je dat ze vaak geïsoleerd wonen en eenzaam zijn. Dat verandert als je actief bent. Onze doelstelling is 150 mensen per jaar te plaatsen.”
De toekomst van het project is gewaarborgd doordat meer organisaties inzien dat Menssupport het verschil kan maken. “De gemeente Emmen heeft nog voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen besloten om structureel een bijdrage aan ons project te leveren, voorheen was dat niet zo. Daardoor kunnen we aan Menssupport bouwen en verder vooruitkijken. We hebben een locatie in Emmen waar we met hulp van de EMCO-groep activiteiten aanbieden, zoals het onderhouden van een pluktuin en fietsen repareren in de werkplaats. Als ze maar even uit huis zijn en in beweging komen. Het heeft een heel positief effect.”
“Wat naast de activiteiten heel belangrijk is, is een oog hebben op de problematiek waarmee deze mensen te maken te hebben. Daarin willen we ondersteunen. Zo kwamen we in contact met een Chinese man die in zijn appartement vereenzaamde en moeilijk ter been was. We hebben een scootmobiel voor hem kunnen regelen en nu komt hij weer buiten de deur. Hij doet via Menssupport wat technische dingen, heeft daardoor collega’s en is helemaal opgefleurd.” Het voordeel dat Menso daarnaast heeft, is dat er een grote infrastructuur aanwezig is om mensen stapjes verder te laten zetten als ze daar zelf voor openstaan. “Als er iemand is die via Menssupport aan de slag gaat en meer competenties heeft, dan kan diegene begeleid worden naar een werktraject of beschut werk. Het is niet iets wat per se moet, maar het is een prachtig ideaal.”