De volgende pijlers helpen je om te komen tot een geschikt uurtarief:
Pijler 1: de zakelijke kosten
Er zijn vaste en variabele kosten. Daarnaast heb je start- of aanloopkosten. Eén van de grootste kostenposten is de huur van een kantoor- of andere werkruimte. Tenzij je vanuit huis werkt. Verder kun je te maken krijgen met administratiekosten, verkoop- en representatiekosten, autokosten, rentekosten, afschrijvingskosten en zakelijke verzekeringskosten.
Pijler 2: wat wil je overhouden?
Stel dat je 1.750 euro netto per maand wilt overhouden. Om van te leven maar ook om te sparen en voor je pensioenopbouw. Per jaar is dat 21.000 euro. Daarnaast reserveer je 8% voor je vakantie: 1.680 euro. Je hebt dus een netto-inkomen nodig (na aftrek van de inkomstenbelasting) van 22.680 euro per jaar.
Veiligheidshalve reserveer je 30% voor de betaling van de inkomstenbelasting. Naast je maandelijkse premie voor de zorgverzekering, betaal je ook een inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering van 5,43%. Ook deze kosten komen hier nog overheen.
Pijler 3: benodigde omzet
De omzet die je nodig hebt moet genoeg zijn voor:
- de zakelijke kosten (stap 1)
- het gewenste inkomen + belastingen (stap 2)
Pijler 4: het uurtarief
Als je uitgaat van een vijfdaagse werkweek en dertig dagen voor vakantie en feestdagen blijven er 230 dagen in het jaar over om te werken. Dat zijn 1.840 uren.
Maar je stuurt niet voor al die uren een rekening omdat je ook tijd kwijt bent aan acquisitie, netwerken, administratie en ideeën bedenken. Als startende ondernemer mag je al tevreden zijn als je 50 tot 60% van die 1.840 uren in rekening kunt brengen.
Met deze vier pijlers kun je jouw uurtarief berekenen!
Kijk voor een uitgebreidere toelichting op de website van de Kamer van Koophandel.
Menso Ondernemen
Mocht je hier nou meer over willen weten, of ondersteuning bij willen? Onze Adviseurs Ondernemen gaan graag het gesprek met je aan, zodat jij het voor jou juiste uurtarief vast kan stellen!