Contrast modus
Zoeken

Zit je in de bijstand of heb je een uitkering van het UWV en wil je een eigen onderneming starten? Heb je een helder en concreet bedrijfsidee?

Een eigen onderneming starten is een mooie stap richting een inkomen en zelfstandig bestaan. Bij het starten van je eigen onderneming kom je mogelijk in aanmerking voor financiële steun vanuit het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Woon je in de gemeente Emmen, Coevorden of Borger-Odoorn, heb je een uitkering en wil je een eigen bedrijf beginnen? Dan kom je bij Menso terecht. Voor deze gemeenten voeren wij namelijk het Bbz uit. Dat betekent dat wij je helpen bij het maken van een ondernemingsplan, deze beoordelen en daarna advies uitbrengen richting de gemeente over eventuele financiële steun.

Van uitkering naar ondernemerschap, hoe gaat het in zijn werk?

Kennismaken

Om te beginnen willen we je leren kennen en willen we horen welk idee je hebt voor het starten van een eigen onderneming. Je ideeën bespreek je met één van onze werkcoaches. Om een startersuitkering te krijgen voor het opstarten van jouw onderneming is het belangrijk dat jouw ondernemersidee kans van slagen heeft.

Wij beoordelen daarom jouw eerste ideeën en testen met een competentietest of jij de juiste vaardigheden in huis hebt om ondernemer te worden.

Het maken van een ondernemingsplan

Iedere startende ondernemer moet een ondernemingsplan schrijven. Wat ben je van plan? Hoe onderscheid jij je van andere ondernemers? Hoe ga je inkomen halen uit jouw bedrijf? Wat is het startkapitaal dat je nodig hebt? En wanneer denk je dat je kunt beginnen? Zomaar een paar belangrijke vragen voor het opstellen van een ondernemingsplan. Menso helpt je de antwoorden inzichtelijk te maken en een adviseert je hierbij. Je kunt ook trainingen volgen bij de Kamer van Koophandel of bij Menso. Deze trainingen zijn gericht op beginnend ondernemerschap.

Levensvatbaarheid en financiële steun

Is je ondernemingsplan klaar, dan wordt deze beoordeeld. Er wordt door Menso gekeken of jouw ondernemingsplan levensvatbaar is en of je voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor financiering.

Er wordt door ons een advies opgesteld voor het krijgen van financiële steun. Dit advies sturen wij naar de gemeente. De gemeente beslist uiteindelijk of jij financiële steun ontvangt voor de opstartfase van jouw bedrijf.

Heeft de gemeente jouw verzoek om financiële steun afgewezen? Dan kan je gaan werken in loondienst of gesubsidieerd werk doen. Meer informatie vind je hier.

Starten met jouw bedrijf en blijvende ondersteuning

Krijg je financiële steun? Dan kun je starten met jouw onderneming. Ons doel is dat jouw onderneming slaagt! Ook na het starten van jouw onderneming kun je altijd bij ons terecht voor advies en ondersteuning.

Benieuwd naar de mogelijkheden om van een uitkering naar ondernemerschap te gaan?

Onze medewerkers staan voor je klaar! Neem contact met ons op via het centrale nummer 0800-1801.