Contrast modus
Zoeken

Ben jij tussen de 16 en 27 jaar oud? En heb jij geen havo-, vwo- of mbo-diploma niveau 2 of hoger? Dan heb je nog geen startkwalificatie. Dit maakt het lastig om aan werk te komen.

Menso ondersteunt jongeren in de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn bij het halen van een startkwalificatie of diploma die jouw kans op werk vergroten. We vinden het belangrijk dat jij je optimaal ontwikkelt en meer kans hebt op een baan. Bij Menso werken zogenaamde RMC-coaches die de taak hebben om jou te ondersteunen in de regio bij het halen van een startkwalificatie of het vinden van een passende opleiding. Onze coaches hebben veel connecties met onderwijsinstellingen en werkgevers in de omgeving. Jouw coach ondersteunt je en kijkt samen met jou welk traject naar een diploma of startkwalificatie het best bij jou past.

Wel of niet verplicht om een startkwalificatie te halen?

Dit hangt af van jouw leeftijd. Er zijn twee situaties.

16 tot 18 – Verplicht een startkwalificatie halen

Vanaf je 16e tot je 18e geldt de kwalificatieplicht. De kwalificatieplicht start na de leerplicht (na 16 jaar). Het betekent dat zolang je geen startkwalificatie (havo, vwo, mbo-niveau 2 diploma) hebt, je verplicht bent onderwijs te volgen. Deze kwalificatieplicht duurt totdat je een startkwalificatie hebt gehaald of tot de dag dat je 18 jaar wordt. Scholen en de overheid houden bij wanneer leerlingen zonder kwalificatie stoppen met school. Een melding hiervan gaat voor de regio Emmen naar Menso. Onze leerplichtambtenaren nemen dan contact met je op.

18 tot 23 – Je kans vergroten op een baan

Vanaf je 18e ben je niet meer verplicht om een startkwalificatie te halen of naar school te gaan. Toch vergroot een diploma jouw kansen op een baan. Het is dus verstandig om een startkwalificatie of diploma te halen. Scholen en de overheid houden bij wie in onze samenleving niet naar school gaan en nog geen startkwalificatie hebben gehaald. Ben je jonger dan 23 jaar, heb jij geen startkwalificatie en volg je geen opleiding, dan wordt hiervan een melding gedaan bij Menso. De overheid wil je namelijk stimuleren om een startkwalificatie te halen. Menso neemt dan contact met je op om te kijken of je een opleiding of werk- en leertraject kunt volgen die jouw kansen op een baan vergroten.

Menso coacht en ondersteunt

De coaches van Menso ondersteunen je bij het halen van een startkwalificatie of het halen van een ander diploma. Wij geven je inzicht in je talenten en helpen je bij het maken van een keuze die leidt naar een passende opleiding, kwalificatie of werktraject. Het traject bij Menso start altijd met een kennismakingsgesprek. Je krijgt een vaste coach bij Menso die jou ondersteunt. We willen graag weten wat je wensen zijn, waar je tegenaan loopt en wat je zelf denkt dat goed bij je past. Wil je een opleiding volgen? Of een werk- en leertraject? Dan zoeken wij uit wat de mogelijkheden zijn. Menso heeft veel connecties met werkgevers en onderwijsinstellingen. We kunnen dus vaak al snel wat lijntjes voor je uitzetten. Maar, we verwachten ook van jou dat je zelf initiatief toont en stappen zet. Uiteraard ondersteunen en helpen we je hierbij. We bieden ook trainingen aan die jou helpen bij je zoektocht naar een leer- en werktraject of baan.

Wat wij bieden:

  • BBL-trajecten (werken en leren);
  • Banenbeurs en Jobcafé;
  • Cursussen, bijvoorbeeld een VCA-certificaat;
  • Basistraining voor het opdoen van sollicitatievaardigheden.

Wat levert het op?

  • Inzicht in jouw situatie, talenten, interesses en mogelijkheden;
  • Advies en een plan van aanpak naar school of werk;
  • Uitzicht op een startkwalificatie of diploma;
  • Als je op zoek gaat naar werk: een mooi cv en sollicitatievaardigheden.

RMC: samenwerken met de regio

RMC staat voor Regionaal Meld- en Coördinatiepunt. Het doel van het RMC is om jongeren van 18 tot 23 jaar te ondersteunen, zodat zij een passende opleiding en/of plek op de arbeidsmarkt vinden. Alle gemeenten in Nederland doen mee in één van de 39 RMC-regio’s. Voor de regio Emmen verzorgt Menso deze taak. Bij ons werken RMC-coaches die in de regio meldingen en registraties van jongeren die vroegtijdig schoolverlaten beheren, hen benaderen en begeleiden terug naar school of een passende werkplek. Dat doen we samen met het onderwijs, zorginstanties, werkgevers, UWV en hulpinstanties in de regio om jou zo goed mogelijk te helpen.

Wil je meer weten over wat Menso voor je kan betekenen? Of wil je gelijk een afspraak maken met een coach van Menso?

Foto Marita de Vries

Neem contact op met de leerplichtambtenaar Marita de Vries via  m.devries@menso-emmen.nl of 06-50559769.

Wil je meer weten over wat Menso voor je kan betekenen? Of wil je gelijk een afspraak maken met een coach van Menso?

Foto Wieke Molema

Neem contact op met jongerencoach Wieke Molema via w.molema@menso-emmen.nl of 06-22146236.