Contrast modus
Zoeken

Ben jij tussen de 18 en 27 jaar en ga je niet naar school? Zit je thuis, heb je geen inkomen en heb je een bijstandsuitkering? Je wilt aan de slag maar weet niet hoe?

Menso helpt jongeren in de gemeente Emmen die niet naar school gaan, geen werk hebben of in de bijstand zitten naar een passende opleiding of naar werk. Wij vinden het belangrijk dat iedereen passend werk heeft of een opleiding volgt. Loop je hierin vast, dan helpen onze werk- en scholingscoaches je verder. We inventariseren je situatie, we kijken naar je talenten en interesses en kijken samen welke vervolgstappen jou verder helpen.

Zelf in de lead, samen aan de slag

Kennismaken

Jongeren tussen de 18 en 27 jaar die in een bijstandssituatie zitten krijgen via de gemeente automatisch een uitnodiging om op gesprek te komen bij Menso. Dit gesprek is een verplicht onderdeel van jouw bijstandsaanvraag. Een voorwaarde van een bijstandsuitkering is namelijk dat je actief op zoek gaat naar werk of school en dit ook kan aantonen. Menso ondersteunt en coacht je hierbij.

Zoeken naar een passende baan

Wij willen dat jouw bijstandsperiode zo kort mogelijk duurt en dat je snel op weg bent naar een zelfstandig bestaan. Tijdens jouw eerste gesprek met Menso kijken we wat jouw situatie is. Heb je bijvoorbeeld geen diploma’s of kom je met je huidige diploma’s niet aan het werk? Dan kijken we of je mogelijk weer naar school kunt. Kun je niet naar school, omdat je bijvoorbeeld het voor jou hoogst haalbare niveau hebt bereikt? Dan zoeken we samen naar een passende baan. We stellen met elkaar een actieplan op. Dit is jouw persoonlijke plan naar een opleiding of werk. Daarbij spreken we duidelijk af welke inzet we van jou verwachten. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk en hebt zelf grote invloed op hoe het traject verloopt. Uiteraard staan we naast je om je te ondersteunen, maar je moet zelf initiatief tonen.

Wat past bij mij?

Het kan zijn dat je geen idee hebt wat je precies wilt of waar je goed in bent. Dan kan het zijn dat we eerst besluiten om je een aantal tests, bijvoorbeeld een beroepskeuzetest, te laten doen. Zo maken we jouw talenten inzichtelijk en gaan we op basis daarvan het vervolgtraject in.

Trainingen

In-huis heeft Menso trainingen die jou helpen bij je zoektocht naar een baan. Je kunt meedoen aan onze basistraining. Hier leer je praktische sollicitatievaardigheden, zoals het opstellen van een cv en jezelf presenteren. Daarnaast ben je welkom in ons Jobcafé waar je op zoek kunt naar banen. Jouw persoonlijk werkcoach kijkt daarnaast of jouw talenten kunnen worden gekoppeld aan werkgevers die wij kennen.

Wat levert het op?

  • Zo snel mogelijk van een bijstandssituatie naar een inkomen of een opleiding;
  • Inzicht in jouw talenten, mogelijkheden en kansen op werk;
  • Praktische vaardigheden om goed te solliciteren.

Persoonlijke coach

Een persoonlijke coach van Menso ondersteunt je tijdens het gehele traject en je kunt altijd bij hem of haar terecht als je vragen hebt of even vastloopt.

Van bijstand naar Menso

Als je geen inkomen hebt, kun je een bijstandsuitkering aanvragen via www.werk.nl. Als jongere tussen de 18 en 27 ben je dan eerst verplicht om in een periode van 4 weken actief op zoek te gaan naar school of werk en je ondernomen stappen bij te houden. Na deze weken wordt jouw bijstandsaanvraag bij de gemeente definitief. Iedereen met een bijstandsuitkering wordt door de gemeente doorverwezen naar Menso.

Foto van Richard

Het verhaal van: Richard

“Richard is nu fulltime aan het werk, hij vindt het geweldig en doet het ook nog heel goed.” Met hulp van Menso vond hij een passende baan.

Lees hier zijn hele verhaal.

Het verhaal van: Mohamed Naeem Tarsha Kurdi

Mohamed is 3,5 jaar geleden gevlucht vanuit Syrië. De oorlog maakte het onmogelijk om verder te werken aan zijn toekomst. Mohamed studeerde tot werktuigbouwkundig ingenieur aan de Universiteit, ­maar kwam in Syrië niet verder dan zijn propedeuse.

Lees hier zijn hele verhaal.

Foto Annet Veenhoven

Ben je tussen de 18 en 27 jaar, zit je in de bijstand en wil je meer weten over wat Menso voor jou kan betekenen?

 

Neem contact op met werk- en scholingscoach Annet Veenhoven via a.veenhoven@menso-emmen.nl of 06-46712457.